Beroliger idretten: Lisens gir mer penger

Statsminister Erna Solberg var ærlig på at dagens monopolordning i Norge i hovedsak er til for å finansiere blant annet idrett.

En lisensmodell for spill gir mer penger til idretten og bedre vern av spillavhengige. Det er beskjeden fra Norges ledende samfunnsøkonom og det svenske lotteritilsynet.

Inn mot helgas landsmøte i Høyre, blåser det frisk rundt debatten om norsk pengespillpolitikk. Bakgrunnen er at regjeringspartiet skal diskutere hvorvidt de ønsker å stå på dagens linje der Norsk Tipping og Norsk Rikstoto i teorien har et monopol i Norge, eller om partiet skal følge etter resten av Europa og gå inn for lisensiert spill til flere aktører.

Beroliger Norsk Tipping

Et av de største stridstemaene i debatten er hvorvidt en lisensmodell faktisk vil gi mer penger til norsk idrett. Ulike tall og rapporter er blitt kastet på bordet.

Norsk Tipping er blant aktørene som har vært ute og hevdet at overføringene kan bli mindre, hvis deres markedsledende posisjon blir truet.

Anders Sims, kommunikasjonssjef i det svenske lotteritilsynet Spelinspektionen, og den anerkjente norske samfunnsøkonomen Leo Grünfeld kan imidlertid berolige Norske Tipping og alle ildsjeler som frykter mindre penger i klubbkassa når spillmonopolet forsvinner.

– Det blir mer penger

  • – Vi kan heldigvis legge den ballen død. Det blir mer penger med en lisensmodell. Gitt at Kulturdepartementet viderefører sin praksis, vil en overgang til lisensordning gavne idrett, frivillighet og kultur slår samfunnsøkonom Grünfeld (bildet) fast.
SIKKER I SIN SAK: Samfunnsøkonom Leo A. Grünfeld slår fat at det blir mer penger til idrett og frivillighet i Norge ved innføringen av et lisenssystem for spill.

Han ledet arbeidet med den såkalte Menon-rapporten i 2018, som viste at idrett og frivillighet vil få 1-2 milliarder kroner mer å rutte med hvis spillmonopolet oppheves til fordel for et lisenssystem.

  • Men andre rapporter viser at den norske stat kommer til å tape penger på en omregulering?

– Vi er helt trygge på at vår analyse er korrekt. Også kan man selvfølgelig diskutere slike metoder frem og tilbake i det uendelige, men all erfaring fra andre land tilsier at vårt anslag er korrekt. Dessuten har vi jo allerede fått fasiten i Sverige, sier Grünfeld.

Fokuserer på å beskytte spillerne

Sverige opphevet sitt eget spillmonopol 1. januar 2019. Drøy to år senere, har vår nabo i øst passert 100 selskaper med lisens til å drive spillvirksomhet under strenge, statlige reguleringer, skatteplikt og markedsføringsregler. 

Omreguleringen har også gitt umiddelbar effekt på statskassen. I 2020 betalte den svenske spillbransjen 3,8 milliarder i skatt til den svenske staten. Det er en økning på 2,3 milliarder kroner siden lisensordningen ble innført.

Anders Sims, kommunikasjonssjef i Spelinspektionen, sier det var riktig vei å gå da Sverige avviklet monopolet for to år siden.

– Tross skatter og regler som begrenser spillselskapene, er en lisens på det svenske markedet svært attraktiv. Den nye loven fokuserer på å beskytte spilleren. Det nasjonale selvstengingssystemet, Spelpaus.se, en viktig del som mange spillere setter pris på. Over 60.000 personer har registrert seg i dette systemet, forklarer, Anders Sims til Pengespill.

GODE ERFARINGER MED LISENS: Anders Sims, kommunikasjonssjef i det svenske lotteritilsynet Spelinspektionen.


Redaksjonen