Bli en odds-proff med disse tipsene

BUNNKAMP: Norwich møter Watford hjemme på Carrow Road fredag. Her fra et tidligere møte mellom de to lagene. NTB Scanpix

Her får du 5 tips som gjør deg til en viderekommen oddsspiller!

Vi har allerede vist deg hvordan du skal ta odds-spillingen din fra innfallsmetoden opp til et meget brukbart hobby-nivå i vår første artikkel i denne serien:

LES MER: 6 tips som gjør deg til en bedre odds-spiller

Nå tar vi det et steg videre. Skal du tjene stabile penger på oddsen er disse tipsene veldig gode å ta med seg på veien. Det er selvsagt viktig å lage sine egne rutiner, men informasjon er nøkkelen på veien til suksess!

1. Definér verdien på alle spill

Odds * sannsynlighet i prosent = verdi

Denne enkle ligningen gir deg svaret på om du bør sette penger eller la være. Sannsynligheten for at et spill treffer må du angi selv i prosent. Om du vurderer en kamp til å ha 50% sannsynlighet for å ende med hjemmeseier, så må oddsen være 2,00 for å gå i null. Hvis oddsen er 2,10, så blir regnestykket med 50% (0,5) følgende:

2,10 * 0,5 = 1,05

Så fremt vurderingen om at sannsynligheten for hjemmeseier er korrekt satt til 50%, så vil spillet i det lange løp gi en tilbakebetaling på 5% mer enn innsatsen. Dersom oddsen hadde vært 1,90, synker verdien til et tap på 5% istedenfor (1,90 * 0,5 = 0,95).

Slik kan du, og bør du, regne på hvert eneste spill som vurderes. Om oddsen på et spill er nede i 1,20, så taper du fortsatt penger selv om sannsynligheten er hele 80% (1,20 * 0,8 = 0,96). Den magiske grensen er altså tallet 1 på slutten av regnestykket, som tilsvarer 1 krone i gevinst for hver krone som satses. Matematikken er veldig enkel, så nøkkelen til gevinst ligger i å vurdere sannsynligheten så presis som mulig, og aldri spille hvis ikke verdien bikker over 1,00 i slutten av regnestykket. 

Det er en stor fordel å lære seg intervaller på 0,10 i odds utenat, eller i hvert fall flest mulig slik at du har referanser å måle opp mot når du går gjennom en liste med odds. Tabellen under viser hvor stor sannsynlighet som må til for å gå i null til en gitt odds.

OddsSannsynlighet
1,1090,90%
1,2083,30%
1,3076,90%
1,4071,40%
1,5066,70%
1,6062,50%
1,7058,80%
1,8055,50%
1,9052,60%
2,0050,00%
2,5040,00%
3,0033,30%
3,5028,60%
4,0025,00%
5,0020,00%
6,0016,60%
7,0014,30%
8,0012,50%
9,0011,10%
10,0010,00%

HUSK Å SJEKKE DEL 1 I DENNE SERIEN! HER FÅR DU 6 GRUNNLEGGENDE TIPS TIL Å BLI EN BEDRE ODDSER

Når du har funnet et spill som gir verdi, bør nivået på innsatsen være avhengig av to faktorer. 

Den ene er hvor høy verdi du har definert på spillobjektet. Har du kommet frem til en verdi på 5% er det ingen grunn til å sette maksimal innsats. En verdi på 20-50% må betraktes som svært god og en anledning til å satse hardere.

Den andre faktoren er hvilken risiko du tar. Selv om du har funnet god verdi i en odds, er jo ikke det synonymt med at spillet treffer. Et lag som står til 10,00 i odds med 12% vinnersjanse er et spill med god verdi, 20 kroner i fortjeneste på en hundrelapp. Men det er i det lange løp, og det er fortsatt 88% sjanse for å tape innsatsen på ett spill. Da sier det seg selv at du ikke skal satse maksbeløp. Et spill til 2,00 i odds med 60% vinnersansynlighet gir også en verdi på 20%, og spillet treffer oftere enn annenhver gang. Da er det fornuftig med en betydelig større innsats enn i forrige eksempel, som ryker nesten 9 av 10 ganger, selv om verdien er den samme.

JUBEL: Følger du tipsene våre kan du snart juble som Cristiano Ronaldo.AP

2. Spill til best mulig odds

Dersom verdien på spillingen din skal maksimeres, så sier det seg selv at innsatsene må settes til så høy odds som mulig. Som vi så i et av eksempelene over, kan forskjellen på 1,90 og 2,10 på samme spillobjekt være forskjellen på om du bør sette penger eller ikke.

Antallet spillselskaper er enormt, og det å ha 50 forskjellige spillkontoer er ikke nødvendigvis hensiktsmessig i praksis. Et sted mellom fem og ti stykker er nok mer realistisk for de fleste. Og om du for eksempel spiller primært på lagidrett i lavere divisjoner i Norge, så er det langt færre å velge mellom enn om det er La Liga og Premier League du spiller på.

Vær oppmerksom på eventuelle avgifter på innskudd og uttak. Om du skal sjonglere med et antall kontoer hvor pengene hyppig flyttes inn og ut for å satses til best mulig odds, kan det være lurt å benytte en e-lommebok hvor transaksjonene som regel er både raske og avgiftsfrie. Her kan du lese mer om forskjellige innskuddsmetoder.

Det finnes mange nettsider som sammenligner odds. Noen krever ikke registrering, mens andre krever at du oppretter en bruker eller gratis konto for å benytte tjenesten. Hvilke og hvor mange spillselskaper som er med i sammenligningen vil variere. Derfor er det viktig og bruke tid på å finne den som passer deg og dine spillkontoer best.

HUSK Å SJEKKE DEL 1 I DENNE SERIEN! HER FÅR DU 6 GRUNNLEGGENDE TIPS TIL Å BLI EN BEDRE ODDSER

3. Spill til riktig tid

Et kjent uttrykk lyder “timing is everything”. For oddsspill kan man nok moderere seg til å si at tidspunktet er av stor betydning. Siden oddsen på en kamp eller konkurranse er flytende og kan gå både opp og ned, er det betydelige marginer å hente på å spille til riktig tid. Generelt vil det være mest interessant å spille enten på det tidspunktet oddsen lanseres, eller når det begynner å nærme seg kampstart og lagoppstillingene offentliggjøres. Eventuelt å være rask på avtrekkeren når det kommer nyheter om skadesituasjonen til lagene hvis de endrer det forventede styrkeforholdet. 

På hvilket tidspunkt oddsen blir tilgjengelig vil variere både mellom spillselskapene og med hvilken liga eller konkurranse det er snakk om. På Premier League-kamper tilbys det som regel odds på både kommende kamp og den påfølgende runden. For norsk 2. og 3. divisjon er det kun snakk om noen dager eller inntil en uke i forveien. Når kamper først legges ut med odds på H/U/B, så kan det ofte drøye før forskjellige spesialspill på handikap, målscorere etc. blir tilgjengeliggjort.

Hvis vi ser for oss at Liverpool møter Watford borte i ligacup-kvartfinale, så vil Liverpool gjøres til favoritter som det presumptivt klart beste laget. Men oddsen vil settes noe jevnere enn den ville i en seriekamp, ettersom ambisjonen om Premier League-gull er tilstede hos Liverpool, mens Watfords mest realistiske vei til et trofé er cupene. Deretter vil oddsfordelingen være følsom overfor nyheter. Om Jürgen klopp to dager i forveien uttaler seg om at unggutter og benkeslitere vil få sjansen i kampen, vil innsatsene på Watford skyte fart og spillselskapene raskt senke hjemmeoddsen og heve borteoddsen. 

Omkring en time før kampstart kommer fasiten på lagoppstillingene, og en ny justering kan komme dersom markedet priset inn flere eller færre etablerte førstelagsspillere i startoppstillingene. I nevnte tilfelle Watford – Liverpool vil det være solid verdi å hente på å sette penger på Watford så tidlig så mulig. I tillegg til å vurdere selve fotballkampen, vil verdien på spillet dermed også avhenge av om du er i stand til å forutsi trenernes disposisjoner til kampen, og dernest hvor godt du forutser oddsmarkedets reaksjon på informasjonen som kommer.

TI RETTE: Camilla Herrem smiler og viser hvor mange rette hun fikk på forrige tippekupong.NTB Scanpix

4. Bli en spesialist

Jo mer kunnskap du har om spillobjektet, jo enklere blir det å gjøre presise vurderinger av sannsynlighet for det ene eller andre utfallet. Og du har ikke tid til å tilegne deg like mye kunnskap om alle ligaer eller utøvere. Hvor mange ligaer, lag eller utøvere som er hensiktsmessig må du vurdere ut fra tilgjengelig tid i hverdagen. Har du allerede en genuin interesse for Serie A, så fordyp deg i italiensk toppfotball. Bor du i en region med mange 3. divisjonslag og liker å se kamper live, så kan du skaffe deg et fortrinn i markedet som ikke er mulig for de største ligaene som distribueres på TV eller stream til hele verden. Til gjengjeld vil derfor den øvre grensen for hva du får lov til å satse være betydelig lavere i norsk 3. divisjon enn i Serie A.

5. Analyse av dine egne spill

Sett av litt tid en gang i måneden til å gå gjennom hva du har tapt på og hva du har tjent på. Ta lærdom av begge deler. Et regnskap er helt nødvendig

Hvis du måned etter måned går i tap på livespill på kamper du ser på TV, så får du en pekepinn på at disse innsatsene bør sløyfes eller reduseres. Vær likevel kritisk til ethvert mønster du ser i din egen spilling. Menneskehjernen fungerer slik at vi automatisk forsøker å finne et mønster mellom handling og resultat i det som skjer rundt oss. Da er det lett å bli spilt et puss av tilfeldighetene. Hvis du står rundt rulettbordet og det har blitt rødt fem ganger på rad, så dukker det lett opp en tanke om å satse på svart neste gang. Hjernen vår forventer nemlig en utjevning når forutsetningene tilsier at fargene kommer like ofte. Men på neste runde vil alltid sannsynligheten være 50-50, om det så har kommet rødt 20 ganger på rad. Så hver gang du ser noe som kan være et mønster, vær kritisk og tenk gjennom om mønsteret heller er en rekke tilfeldigheter.

HVOR?: Jamie Vardy lurer på hvor du fikk de gode odds-tipsene fra. Svaret er Pengespill.com!Andrew Yates | NTB Scanpix

Kjetil Flåten