Lotteritilsynet og NBO i heftig debatt: Konkluderte med at Norge trenger ny spillregulering

Spillmarkedet er ute av kontroll og Norge trenger ny spillregulering. Det var konklusjonen etter en flere dager lang debatt i avisspaltene mellom Lotteritilsynets Henrik Nordal og NBOs Carl Fredrik Stenstrøm.

Gjennom mange avisinnlegg de siste ukene, har generalsekretær Carl Fredriks Stenstrøm (bilde) i Norsk Bransjeforening for Onlinespill (NBO) informert om hvor mye penger norsk idrett og frivilllighet går glipp av ved at utenlandske spillselskaper ikke er lisensiert, og dermed ikke betaler skatt og avgifter, i Norge.

Carl Fredrik Stenstrøm, generalsekretær i NBO

Regnestykket, som blant annet viste at Viken fylke ville få 490 millioner mer pr. år, ble bekreftet av samfunnsøkonom Leo Grünfeld og videre backet opp med harde fakta fra Sverige, som gjennomførte en omregulering i 2019.

Lotteritilsynet avdelingsdirektør Henrik Nordal (bilde) var imidlertid ikke enig i beregningene som ble presentert. Nordal valgte derfor å rykke ut i avisspaltene med et alternativt regnestykke som hoppet bukk over erfaringene fra Sverige, og som i stedet forsvarer Norges nåværende monopolordning.

Det hører med til sjeldenhetene at et statlig tilsyn – som har til oppgave å forvalte og implementere et lovverk – ytrer seg politisk og aktivistisk.

Denne kritikken ble også rettet mot avdelingsdirektør Nordal, som forsvarte seg med at “Vår rolle er å bidra med fakta. Derfor korrigerer vi Stenstrøm, når han feilaktig lover ekstra milliarder til gode formål hvert år om spillmodellen blir endret.”

Avdelingsdirektør Henrik Nordal i Lotteritilsynet. FOTO: Lotteritilsynet

Parallelt profilerte Nordal (bilde) – som har måttet tåle kritikk for sin kunnskap og kompetanse om spill – seg også i en sak publisert først i Romerikes Blad om spillavhengige “Anna” som hadde tapt stor hos utenlandske spillselskap. Reportasjen, som også kunne leses i over 20 andre aviser tilknyttet Amedia-fellesskapet, satte ytterligere fart i debatten om regulering og ansvar i den norske spillpolitikken.

Før helga konkluderte Lars MJ Hansen, politisk redaktør i Romerikes Blad – som har vært nyhetsdrivende i denne saken – at spillmarkedet mangler kontroll og at en ny, norsk spillregulering må på plass:

–  Spillegalskap er imidlertid fortsatt et folkehelseproblem. Å begrense det globale spillmarkedet med særnorske regler, kan synes fånyttes. Internasjonalt samarbeid, ikke minst innen EU, med like, strenge regler, er veien å gå, slår Hansen fast.


Redaksjonen