Galopperende inntektsøkning for ATG

Mens Rikstoto sliter med tapsgrense og omsetningssvikt i Norge, økte svenskenes motstykke ATG overskuddet med med nesten èn milliard i kriseåret 2020.

ATG, som eies av Svensk Travsport og Svensk Galopp, la bak seg et fantastisk år i 2020. Såvel inntekter som resultat og antall kunder knuste alle gamle rekorder:

I 2020 steg inntektene med 19 % – til 6,3 milliarder svenske kroner, mens overskuddet endte på drøyt 2,2 milliarder. En forbedring på vanvittige 49%,

Løp = næringsvirksomhet

Nøkkelen til suksessen? Svensk hestesport maktet det de fleste andre ikke klarte under den pågående coronapandemien; å unngå løpsstopp.

Dette ble gjort ved at svenske myndigheter anerkjente hesteløp som næringsvirksomhet – ikke tradisjonelle arrangementer – og dermed tillot løp under andre forutsetninger.

FORNØYD: Lotta Nilsson Viitala, økonomisjef i ATG. FOTO: ATG

I forlengelsen av dette, sørget mange internasjonale spillselskaper for å gjøre løpene tilgjengelig for spill gjennom egne avtaler med ATG, og resultatet er blitt en solid jackpot for alle som elsker hest hos “søta bror”

ATG betaler 18 % av overskuddet i såkalt “spelskatt” til den svenske staten. Resten går uavkortet til svensk hestesport.

I sin egen årsrapport, peker ATG også på selskapets evne til å opprettholde spill på hest under Covid-19 krisen er hovednøkkelen til rekordåret.

  • – Underholdningstilbudet under pandemien har vært veldig begrenset. Det har gjort at interessen for spill – og ATG spesielt – har økt. I en mørk tid har vi åpenbart klart å dekke et behov for litt glede og moro i hverdagen, sier Lotta Nilsson Viitala, økonomisjef i ATG.

Rikstoto sliter

Rekordresultatet står i sterk kontrast til hverdagen norsk hestesport befinner seg i. Trass i at Norsk Rikstoto opererer innenfor den norske monopolmodellen og har enerett på å tilby hestespill, har inntektene falt med nesten en milliard fra toppåret i 2017 (3,9 milliarder) til 2021 (budsjettert 3 milliarder).

Innskjerping av registrert spill, samt de nylig innførte tapsgrensene pekes på som avgjørende faktorer for det betydelige inntektsfallet i Norsk Rikstoto.

SLITER: Norsk Rikstoto er ansvarlig for alt spill på hest i Norge. Terje Bendiksby | NTB Scanpix


Redaksjonen