Gjør denne researchen før du spiller på oddsen

99: Adama Diomande feirer scoring. Gary A. Vasquez | USA Today | NTB Scanpix

Enten du er en typisk hobbyspiller eller har ambisjoner om å ta sportsbetting til et proffere nivå, så er grundig forarbeid avgjørende for å lykkes.

I det lange løp vil tilgang på kunnskap og harde fakta gi deg et langt bedre vurderingsgrunnlag, enn om du baserer deg på magefølelsen og skyter fra hofta når du plukker ut spillobjekter.

Statistikk og resultater

Den mest elementære researchen er tabellen, hjemme-/bortetabell og lagenes form. Jo lenger ut i sesongen man er, jo mer kan leses ut av denne informasjonen.

Hvis du skal vektlegge et lags sterke hjemme- eller bortestatistikk, så kan du med fordel sammenligne med en sesong eller to bakover i tid, for å se om inneværende sesongs trend underbygges eller ikke. I de skandinaviske ligaene vil man dessuten finne lag som trives bedre på enten kunstgress eller naturgress.

Også når du ser an lagenes form gjelder det å se mest mulig bak resultatene. Hvor sterk har motstanden vært, og står resultatene i stil til spill og sjanser i hver enkelt kamp?

LES NYBEGYNNER-KURSET I DENNE SERIEN HER

Statistikken som er lett tilgjengelig gir en god pekepinn i form av antall skudd på/utenfor mål, ballbesittelse og hjørnespark. Siden denne statistikken ikke sier noe om hvor store respektive lags sjanser var og hvilke eventuelle dommerfeil som påvirket resultatet, er det et sammendrag av kampen i tekst- eller videoformat som trengs for å finne ut om et sluttresultat gir et rettferdig og representativt bilde av kampen. En snarvei kan være å se på det siste som ble skrevet hvis det er et live-referat tilgjengelig. Der er det ofte en kommentar om hvorvidt spill og resultat samsvarte, spesielt hvis reporteren mener de ikke gjorde det.

Innbyrdes oppgjør

Hvor mye vekt skal du legge på innbyrdes statistikk? Noe fasitsvar finnes ikke og de lærde er ikke nødvendigvis samstemte i sine svar. Det beste svaret vi kan gi er å være skeptisk til å overtolke innbyrdes statistikk.

Om Rosenborg har 4-1-0 på sine fem siste hjemmekamper mot Tromsø, så trenger ikke det si noe om at Rosenborg har et ekstra godt tak på Tromsø. Vi må nemlig ta med i betraktningen at Rosenborg de samme sesongene har en klar overvekt av seiere på hjemmebane, spesielt mot lag fra nedre halvdel, mens Tromsø taper det store flertall av bortekamper mot lag fra øvre halvdel. Da kan statistikken 4-1-0 på de fem siste innbyrdes heller være omtrent i tråd med begge lags generelle prestasjoner.

Innbyrdes statistikk bør også ettergås med tanke på hvor sammenlignbare dagens utgave av lagene er med den utgaven som spilte kamper bakover i tid. Da Sir Alex hadde styrt Manchester United en halv mannsalder, så var det langt mer relevant å kikke bakover i tid, enn det er per 2019, hvor Solskjær og hans spillere må sammenlignes med lagene som spilte, og måten de spilte på, under Jose Mourinho og Louis van Gaal.

Skader og karantener

Hvilke spillere som mangler og hvilke som eventuelt kommer tilbake igjen er svært nyttig informasjon. For de store ligaene er dette normalt lett å finne ut av. Bruk tradisjonelle nyhetssider som engelske BBC og tyske Kicker, eller bruk informasjonen du finner i Fantasy-ligaer, som nødvendigvis forsøker å være så oppdaterte som mulig om fravær. For klubber i større ligaer er det også standard med en artikkel på egen hjemmeside i forkant av kampen, hvor fraværssituasjonen er omtalt.

JUBEL: Bli like glad som Ståle Solbakken er her – følg våre tips når du spiller på oddsen!NTB Scanpix

Vektlegging av fravær

Når du har fått oversikt over fraværssituasjonen, så gjelder det å vurdere betydningen av disse. En toppscorer som ble skadet forrige kamp veier veldig mye tyngre enn en spiller som uansett hadde startet på benken.

Hvis et lag som er rammet av mange fravær har en bred spillertropp, så er ikke nødvendigvis ulempen like stor. Kanskje gjør noen av spillerne som kommer inn istedenfor en like god eller bedre prestasjon enn dem de erstatter. Dette er ikke like enkelt å vurdere hos lag man ikke følger tett, men man skal i hvert fall være forsiktig med å se seg blind på en lang fraværsliste isolert sett.

Trenernes spillerlogistikk er også en problemstilling det er lurt å ofre noen tanker, spesielt ved tett kampprogram når rotasjon på laget kan forventes. Nøkkelspillere spares ofte hvis neste kamp rangeres som viktigere.

Pskyologi

Vær oppmerksom på om det er spesielle forutsetninger for lagenes motivasjon. Den mest åpenbare utjevningen av ferdighetsmessig ulikhet, ser man når lag fra lavere divisjoner møter etablerte topplag i cupsammenheng. Det som er sesongens store høydepunkt for det lavest rangerte laget, er et hverdagslig pliktløp for storfavoritten.

Et bunnlag som spiller mot et topplag i seriesammenheng, vil ofte være fornøyd med poengdeling og legge seg bakpå om det står uavgjort underveis i kampen. Og et lag som har kniven på strupen og MÅ ha tre poeng, vil naturlig nok ta langt større risiko mot slutten for å score et vinnermål. Hvis kampen er det ene av to møter i en cup der bortemålsregelen spiller inn, så kan det også påvirke lagenes tilnærming til kampen, når 1-0 er et betydelig bedre utgangspunkt for hjemmelaget enn 2-1-seier.

LES DEL 2 I DENNE SERIEN – FRA AMATØR TIL PROFF

Alle disse vurderingene vil naturligvis også være nyttige for spesialspill på antall mål som scores totalt, om begge lagene scorer etc. Vurdér om ett av lagene har noe åpenbart å tjene på å “parkere bussen” og drøye tiden underveis i kampen, og ta det med i beregningen.

Værforhold

En regntung gressmatte er tyngre å løpe på og pasninger langs bakken blir mindre presise. Det vil normalt være en ulempe for det laget som har mest ballbesittelse og flest angrep, og dermed favorisere det laget som forsvarer seg mest i løpet av kampen. Også sterk vind vil virke hemmende på spillet, og det er igjen det laget med mest spill og flest pasninger som vil lide mest.

Spesialisering på lavere divisjoner

Noen hakk nedover i divisjonssystemet kan du tilegne deg langt mer eksklusiv informasjon enn på toppnivå. Ulempen med å spille på lavere divisjoner er at det er klare begrensninger for hvor mye du får lov til å satse på et enkelt spill eller en enkelt kamp, og spillselskapene forbeholder seg retten til å nekte deg å satse videre hvis du treffer for godt over tid.

Om vi tar for oss kamper fra 2. divisjon og nedover i fotball for Norges del, så er dynamikken i informasjonsflyten en helt annen enn på høyeste nivå. Om man følger ett eller flere lokale lag tett, er det ikke noe galt i å benytte seg av den informasjonen man tilegner seg. Store endringer i oddsen forekommer oftere, og den som er tidlig ute vil kunne spille til langt høyere odds enn oddsen som gjelder når markedet får summet seg. Noen ganger følger lokalavisene godt med på hva som rører seg i klubber fra nivå tre og nedover.

OPPOVER: Thomas Tuchel viser hvilken vei pilen vil peke om du følger våre tips.Reuters | NTB Scanpix

Redaksjonen