Enten du er en typisk hobbyspiller eller har ambisjoner om å ta sportsbetting til et proffere nivå, så er grundig forarbeid avgjørende for å lykkes.
I det lange løp vil tilgang på kunnskap og harde fakta gi deg et langt bedre vurderingsgrunnlag, enn om du baserer deg på magefølelsen og skyter fra hofta når du plukker ut spillobjekter.
Statistikk og resultater
Den mest elementære researchen er tabellen, hjemme-/bortetabell og lagenes form. Jo lenger ut i sesongen man er, jo mer kan leses ut av denne informasjonen.
Hvis du skal vektlegge et lags sterke hjemme- eller bortestatistikk, så kan du med fordel sammenligne med en sesong eller to bakover i tid, for å se om inneværende sesongs trend underbygges eller ikke. I de skandinaviske ligaene vil man dessuten finne lag som trives bedre på enten kunstgress eller naturgress.
Også når du ser an lagenes form gjelder det å se mest mulig bak resultatene. Hvor sterk har motstanden vært, og står resultatene i stil til spill og sjanser i hver enkelt kamp?
LES NYBEGYNNER-KURSET I DENNE SERIEN HER
Statistikken som er lett tilgjengelig gir en god pekepinn i form av antall skudd på/utenfor mål, ballbesittelse og hjørnespark. Siden denne statistikken ikke sier noe om hvor store respektive lags sjanser var og hvilke eventuelle dommerfeil som påvirket resultatet, er det et sammendrag av kampen i tekst- eller videoformat som trengs for å finne ut om et sluttresultat gir et rettferdig og representativt bilde av kampen. En snarvei kan være å se på det siste som ble skrevet hvis det er et live-referat tilgjengelig. Der er det ofte en kommentar om hvorvidt spill og resultat samsvarte, spesielt hvis reporteren mener de ikke gjorde det.
Innbyrdes oppgjør
Hvor mye vekt skal du legge på innbyrdes statistikk? Noe fasitsvar finnes ikke og de lærde er ikke nødvendigvis samstemte i sine svar. Det beste svaret vi kan gi er å være skeptisk til å overtolke innbyrdes statistikk.
Om Rosenborg har 4-1-0 på sine fem siste hjemmekamper mot Tromsø, så trenger ikke det si noe om at Rosenborg har et ekstra godt tak på Tromsø. Vi må nemlig ta med i betraktningen at Rosenborg de samme sesongene har en klar overvekt av seiere på hjemmebane, spesielt mot lag fra nedre halvdel, mens Tromsø taper det store flertall av bortekamper mot lag fra øvre halvdel. Da kan statistikken 4-1-0 på de fem siste innbyrdes heller være omtrent i tråd med begge lags generelle prestasjoner.
Innbyrdes statistikk bør også ettergås med tanke på hvor sammenlignbare dagens utgave av lagene er med den utgaven som spilte kamper bakover i tid. Da Sir Alex hadde styrt Manchester United en halv mannsalder, så var det langt mer relevant å kikke bakover i tid, enn det er per 2019, hvor Solskjær og hans spillere må sammenlignes med lagene som spilte, og måten de spilte på, under Jose Mourinho og Louis van Gaal.
Skader og karantener
Hvilke spillere som mangler og hvilke som eventuelt kommer tilbake igjen er svært nyttig informasjon. For de store ligaene er dette normalt lett å finne ut av. Bruk tradisjonelle nyhetssider som engelske BBC og tyske Kicker, eller bruk informasjonen du finner i Fantasy-ligaer, som nødvendigvis forsøker å være så oppdaterte som mulig om fravær. For klubber i større ligaer er det også standard med en artikkel på egen hjemmeside i forkant av kampen, hvor fraværssituasjonen er omtalt.
