– Har dobbelt så bra effekt på norske risikospillere

Over 50 prosent av netto-omsetningen til Norsk Tipping og Rikstoto kommer fra de digitale plattformene. Det stopper ikke satsingen på den tradisjonelle kommisjonæren som et viktig salgsledd. (illustrasjonsfoto)

Studie av 3 000 norske gamblere avdekker et svært interessant funn i det forbyggende arbeidet rettet mot spillavhengighet: Telefonkontakt kan ha ekstra stor betydning.

– Hvorfor kontakt på telefon gir et så bra resultat, kan vi ikke gi et sikkert svar på. Men de vi snakket med, fikk ofte økt motivasjon til å kontrollere sine spill. Mange av disse spillerne er også klare over at de spiller anonymt, slik at kontakten med spillselskapene bryter anonymiteten.  Det kan også ha en positiv effekt, sier Jakob Jonsson til psykologtidningen.se.

I sin forskning har den svenske psykologen sett på flere tusener Norsk Tipping-kunder, i tidsrommet 2017-2018.

Kort forklart: 3 000 av spillerne som har tapt mest penger i den aktuelle perioden, har vært satt under lupen i en doktorgradsavhandling.

Gamblerne ble delt inn i tre grupper: Én ble kontaktet via telefon, én annen via brev, men med et tilnærmet likt innhold som en telefonsamtale.

Begge disse gruppene fikk – om ønskelig –  også vite hvor mye penger de hadde tapt

Én tredje ble brukt som kontrollgruppe.

Ifølge psykologen var hensikten med å skulle spørre kundene om de kjente til sine økonomiske tap, for å motivere dem til å ta bevisste valg rundt grensesetting, eller det å skulle stenge seg selv ute fra spill.

LES OGSÅ: Morten Langli og fotballprofil har innkassert millioner på superinvestering

Interessant funn

– De som ble kontaktet via telefon, reduserte sine spill med 30 prosent gjennom et helt år. For de som fikk brev i posten, var tallet 13 prosent. Kontrollgruppen syv prosent, sier Jonsson.

Ett av de viktigste funnene i studien viser derfor at spillselskapene kan selv sørge for et effektivt, forebyggende arbeid, ved å bruke riktig metode.

I tillegg dokumenterer studien at storspillerne har for vane å ha dårlig kontroll på hvor mye de taper.

– Å snakke med spilleren på telefon har dobbelt så bra effekt som å skulle sende et brev, sier Jonsson.  

LES OGSÅ: – Vil at dette beløpet blir maksinnsatsen på nettkasino
Pål Magnus Tømmervold