HØYRES LANDSMØTE: Ber eget parti vrake spillmonopolet

KLAR FOR FORANDRING: Høyres justispolitiske talsmann PC Frölich ber eget parti programfeste ny spillpolitikk under helgas landsmøte.

– Vi har ikke noe spillmonopol i Norge. Vi har et spillkaos, der milliarder av kroner forsvinner rett til utlandet, sier Høyres justispolitiske talsmann Per Christian Frölich,

Få dager før landsmøte, oppfordrer Høyres populære justispolitiske talsmann Per Christian Frölich partiet til å gå inn for en ny spillpolitikk i Norge.

Høyre skal i løpet av helga ta standpunkt til om partiet fortsatt skal støtte det eksisterende spillmonopolet, eller gå inn for en lisensmodell der utenlandske selskaper blir underlagt felles anvarlighetsregime og betale skatt til Norge.

Frölich har tidligere vært svært klar på at partiet bør gå for sistenevnte løsning, både av hensyn til vern av spillavhengige og større overskudd til idrett, frivillighet og kultur. I tirsdagens VG og Aftenposten gjentar Frölich sitt budskap sammen med verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen.

– Vi har ikke noe spillmonopol i Norge. Vi har et spillkaos, der milliarder av kroner forsvinner rett til utlandet. Dette er penger som kunne ha blitt igjen i Norge. Derfor må vi sette en stopper for dette, sier Peter Frølich (bildet).

60 % spiller utenlands

Frölichs hovedargument for endringen spillpolitikken er at det nå er på tide at også Norge tar kontroll over alt pengespill som foregår fra norsk jord. Norske myndigheter har i en årrekke gjort ulike forsøk på hindre nordmenn å lovlig spille hos andre selskaper enn Norsk Tipping og Rikstoto, men ute hell.

I dag foregår omlag 60% av nordmenns onlinespill hos andre selskaper enn monopolistene. Dette skyldes i første rekke at utenlandske spillselskaper kan “gjemme” seg bak EØS-avtalen der pengespill anerkjennes som en tjeneste omfattet av “fri flyt”-prinsippet.

– Flere og flere spiller uansett på de utenlandske spillselskapene. Det er bare en myte at vi har et spillmonopol. Halvparten er regulert, den andre delen er totalt uregulert. Det er ingen kontroll. Norge er verdensmestere i å regulere fornuftig, og det bør vi gjøre for å sikre at milliarder blir igjen i Norge, sier Frölich til VG.

Dissens-flertall i Vestland og Innlandet

Pengespillpolitikken er et av få områder det forventes klar debatt om under Høyres landsmøte. Programkomiteen legger frem en dissens i saken, som er tatt frem av Møre og Romsdal representanten Vetle Wang Solheim og støttes av profilerte representanter som Henrik Asheim, Sandra Bruflot, Heidi Nordby Lunde, Tage Pettersen og nevnte Frölich.

Forut for landsmøtet, har tre av partiets fylkeslag hatt lange og gode debatter om temaet. Hos de både Vestland og Innlandet ble det et overveldende flertall for dissens, mens i Troms og Finnmark falt man ned på å fortsette langs monopollinjen.

Inn mot helgas landsmøte, er det forventet at representantene kommer til å være tro mot fylkeslagenes holdning. Samtidig er alle representanter i prinsippet fristilt i saken og kan teknisk sett stemme akkurat slik hver enkelt måtte ønske.

REFORMATORER: Heidi Nordby Lunde, Vetle Wang Solheim, Tage Pettersen og Henrik Aasheim er blant Høyre-representantene som går inn for ny spillpolitikk i Norge.


Redaksjonen