Kommer MDG over sperregrensen?

GRØNN BØLGE: Lan Marie Berg og Miljøpartiet De Grønne har hatt medvind i valgkampen.

Oddsmarkedet gir oss en klar pekepinn på hvor valget bærer hen.

Mandagens stortingsvalg er like om hjørnet, og selv om et regjeringsskifte ligger i kortene, så mangler det ikke på spenningsmomenter som vil få avgjørende betydning for hvilke partier som vil kunne danne flertall sammen.

På spillselskapet Betsson sine hjemmesider finner man et stort utvalg spillobjekter på stortingsvalget, både nasjonalt, for hvert parti og for hvert fylke (valgdistrikt).

Les også: Jan Bøhler ligger an til å ryke ut av Stortinget

Oddsen på hvem som blir landets neste statsminister tilsier at spenningen nesten er borte. Jonas Gahr Støre synes nå så sikkert at oddsen bare er 1,04, ned fra 1,25 for noen uker siden.

Langt mer spenning knytter seg til hvilke av småpartiene som havner over eller under sperregrensen. Deriblant Miljøpartiet De Grønne.

SPERREGRENSEN: Skjermdump fra nettstedet ESTIMITE som beregner sannsynligheten for å komme over sperregrensen basert på meningsmålingene.

Oddsen for at MDG kommer over sperregrensen er bare 1,10. På den seneste beregningen fra estimite.com er samtidig sjansen for å havne over sperregrensen oppe i 80,1 %. Ved å gange sannsynligheten med oddsen får vi en tilbakebetalingsprosent på 88,1 %.

Oddsen på at MDG ikke klarer sperregrensen ligger på 5,75. Legger vi samme estimat til grunn og ganger 5,75 med 19,9 % blir tilbakebetalingsprosenten 114,4 %.

– Oddsen settes ut i fra meningsmålinger og resultater ved tidligere valg, samt at oddssetterne selvsagt må være veldig «på» for å holde tritt med svingninger i markedet, kommenterer Betsson.

Ved forrige stortingsvalg i 2017 var det ingen partier som fikk så dårlig uttelling på stemmene som Miljøpartiet De Grønne. 3,2 % var et historisk godt valg, men fortsatt på feil side av sperregrensen på 4 %. Dermed ble Une Bastholm fra Oslo den eneste stortingsrepresentanten.

LES OGSÅ: Kommentar: Norges spillmonopol er utgått på dato

Siden den gang har MDG stabilisert seg på over 4 % på meningsmålingene på landsbasis og de seneste målingene viser en ytterligere fremgang til over 5 %.

Det pekes på FNs klimarapport som kom i begynnelsen av august som hovedårsaken til en velgervandring til fordel for klimapartiene MDG, Venstre og SV.

Sperregrensen forklart

Som alltid inn mot et stortingsvalg blir det fokus på sperregrensen. Den går ved nøyaktig 4 %. Partiene som havner over denne er med i kampen om til sammen 19 utjevningsmandater, ett fra hvert valgdistrikt (som tilsvarer de gamle fylkene). Den eksakte utregningen som ligger bak er relativt lang, men kan kokes ned til at partier som var nærmest å oppnå direktevalgte mandater i de forskjellige fylkene (uten å klare det), kompenseres.

Før de 19 utjevningsmandatene fordeles, velges det inn totalt 150 mandater direkte. Kristelig Folkeparti fikk ved forrige valg for eksempel bare valgt inn to representanter blant de 150 direktevalgte, men fikk i tillegg hele seks utjevningsmandater. Dermed ble stortingsgruppen bestående av åtte mandater etter å ha fått 4,2 % av stemmene.

Miljøpartiet De Grønne fikk 3,2 %. Uten utjevningsmandater og med kun én direktevalgt representant (Une Bastholm, Oslo), ble det også den eneste på Stortinget. Dermed lå det nesten seks ganger så mange stemmer bak MDGs ene representant sammenliknet med KrF sine. Derfor er sperregrensen så avgjørende for den endelig sammensetningen av Stortingets 169 representanter.


Redaksjonen