Så lav er oddsen på Jonas Gahr Støre som ny statsminister

DEBATT: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i statsministerduell på NRK.

Leder soleklart.

Mandag velges det hvilke 169 representanter som skal utgjøre Stortinget de neste fire årene. Når valgresultatet er klart følger det regjeringsforhandlinger mellom partiene, hvor landets neste statsminister er det viktigste kortet i kabalen.

For et år siden fortonet dette seg som en duell mellom sittende statsminister Erna Solberg og Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre, men på oppløpssiden meldte også Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum seg på. Sjekk oddsen på alle kandidatene lenger ned i saken.

Les også: Jan Bøhler ligger an til å ryke ut av Stortinget

Soleklar favoritt

Oddsen har de siste månedene endret seg markant i favør av Støre. Etter siste runde med meningsmålinger falt den ytterligere. Fra 1,25 til 1,02 hos spillselskapet Betsson, som er blant de største i det norske markedet. Dermed legger spillmarkedet til grunn at det er over 90 prosents sannsynlighet at Støre tar over for Solberg etter valget.

Ikke avgjort

Erna Solberg gir en odds på 11,00 og er med det den eneste realistiske utfordreren. Selv om oddsen på de to ikke var like skjevt fordelt før valget i 2017, så var det rødgrønn side som lå klart best an på forhånd.

Det som så skjedde for fire år siden var at verken Rødt eller Miljøpartiet De Grønne kom seg over sperregrensen på 4 %. Samtidig karret Høyres regjeringspartnere Venstre og Kristelig Folkeparti seg over. For mer info om sperregrensen, se faktaboks i bunnen av artikkelen.

LES OGSÅ: Kommentar: Norges spillmonopol er utgått på dato

SPERREGRENSEN: Skjermdump fra nettstedet ESTIMITE som beregner sannsynligheten for å komme over sperregrensen basert på meningsmålingene.

Bruker meningsmålingene

Betsson opplyser at de i hovedsak legger meningsmålinger til grunn for oddssettingen.

– Så gjelder det for oddssetterne og være veldig «på» for å holde tritt med svingningene i markedet.

De senere år har politiske jordskjelv som valget av Donald Trump og «Brexit» sørget for mange skuffede oddsspillere som hadde satset på favoritten, og tilsvarende store utbetalinger til dem som gikk mot strømmen.

– Valget av Trump foran Hillary Clinton i 2016 var det første store der vi så at folkets stemme var toalt forskjellig fra hva meningsmålinger viste, men i Norge har vi ikke notert liknende og vi tror ikke valgresulatet vil bli veldig annerledes enn hva som forventes, kommenterer Betsson.

Outsiderne

Bak de to åpenbare kandidatene Støre og Solberg, følger Senterpartiets kandidat Vedum med solide 85 i odds og Sylvi Listhaug med 200. Resten av partilederne gir alle sammen 999 i odds.

Norge har faktisk hatt statsminister fra et parti som ikke var i nærheten av å være størst da Kjell-Magne Bondevik ledet en sentrum/høyre-regjering. En vesentlig forskjell den gangen var at han var lansert som den borgerlige fløyens kadidat i forkant av valget, mens ingen av småpartienes leder er i en slik situasjon denne gangen.

Spillselskapet Betsson har denne rangeringen per torsdag 9. september:

Jonas Gahr Støre – 1,02
Erna Solberg – 11,00
Trygve Slagsvold Vedum – 85,00
Sylvi Listhaug – 200,00
Audun Lysbakken – 999,00
Bjørnar Moxnes – 999,00
Lan Marie Nguyen Berg – 999,00
Abid Raja – 999,00
Kjell Ingolf Ropstad – 999,00
Une Bastholm – 999,00

Sperregrensen forklart

Som alltid inn mot et stortingsvalg blir det fokus på sperregrensen. Den går ved nøyaktig 4 %. Partiene som havner over denne er med i kampen om til sammen 19 utjevningsmandater, ett fra hvert valgdistrikt (som tilsvarer de gamle fylkene). Den eksakte utregningen som ligger bak er relativt lang, men kan kokes ned til at partier som var nærmest å oppnå direktevalgte mandater i de forskjellige fylkene (uten å klare det), kompenseres.

Før de 19 utjevningsmandatene fordeles, velges det inn totalt 150 mandater direkte. Kristelig Folkeparti fikk ved forrige valg for eksempel bare valgt inn to representanter blant de 150 direktevalgte, men fikk i tillegg hele seks utjevningsmandater. Dermed ble stortingsgruppen bestående av åtte mandater etter å ha fått 4,2 % av stemmene.

Miljøpartiet De Grønne fikk 3,2 %. Uten utjevningsmandater og med kun én direktevalgt representant (Une Bastholm, Oslo), ble det også den eneste på Stortinget. Dermed lå det nesten seks ganger så mange stemmer bak MDGs ene representant sammenliknet med KrF sine. Derfor er sperregrensen så avgjørende for den endelig sammensetningen av Stortingets 169 representanter.


Redaksjonen