Så stor er sjansen for at Venstre klarer sperregrensen

OPPTUR: Venstre-toppene kan smile over meningsmålinger på rett side av sperregrensen.

Kommer sluttspurten tidsnok?

Venstre har slitt på meningsmålingene under mesteparten av inneværende stortingsperiode. Nå peker alle piler i riktig retning i forkant av mandagens valg, og det store spørsmålet er om partiet havner over sperregrensen.

Les også: Jan Bøhler ligger an til å ryke ut av Stortinget

Oddsen på at Venstre kommer seg over sperregrensen på 4 % har sunket jevnt og trutt i takt med oppgangen på meningsmålinger. Fordelingen er nå 1,12 for over og 5,25 for under (odds fra Betsson). Altså overveiende sannsynlig med minst 4 %.

SPERREGRENSEN: Skjermdump fra nettstedet ESTIMITE som beregner sannsynligheten for å komme over sperregrensen basert på meningsmålingene. Venstre har de siste ukene gjort et byks opp til 85,6 %.

Under pandemitiden har regjeringspartner Høyre og opposisjonspartiene vekslet på å være i fokus, med Venstre i skyggen av begivenhetenes sentrum. I valgkampen har imidlertid ruspolitikk og særlig klima kommet høyt på dagsorden og gitt Guri Melby & co. et realt løft. Fra målinger helt nede på 2-tallet til flere over 5 % de siste ukene.

Les også: Kommer MDG over sperregrensen?

I Oslo kan rekordmålinger på over 10 % tyde på at Venstre har lykkes med sin strategi rettet mot «unge urbanister og etablerte idealister». Det understøttes også av et historisk bra skolevalg.

Betsson tilbyr odds på alt fra neste statsminister, til valgvinner i den enkelte kommune. Det er også mulig å sette penger på om småpartiene havner over/under sperregrensen og hvorvidt konstellasjonene Ap, Sp og SV får flertall sammen. Oddsen er løpende.

Les også: Så lav er oddsen på Jonas Gahr Støre som ny statsminister

Odds på neste statsminister

Jonas Gahr Støre – 1,02
Erna Solberg – 11,00
Trygve Slagsvold Vedum – 85,00
Sylvi Listhaug – 200,00

Guri Melby 999,00
Øvrige partiledere 999,00

Kommer partiet over sperregrensen?

Rødt: Ja 1,06 – Nei – 7,00
MDG: Ja 1,10 – Nei 5,75
Venstre: Ja 1,12 – Nei 5,25
KrF: Ja 1,50 – Nei 2,40

Odds fra Betsson per mandag kl. 16.00


Jakob Gregersen