BRÆKHUS STØTTER LISENSMODELL: – Monopolordningen er ikke bra for små idretter

FOTO: VIAPLAY/NENT

Boksedronningen Cecilia Brækhus mener utenlandske spillselskaper kan bidra til å gi barn og unge større valgfrihet innenfor sport og idrett.  

Gjennom hele sin karriere har Cecilia Brækhus (39) stått i mange kamper – og ikke bare i bokseringen. Eksempelvis måtte hun fighte i årevis for å utøve sin egen idrett på norsk jord. 

Nå svinger “The First Lady” igjen hansken for et kontroversielt tema: Norsk Tippings nakkegrep på norsk idrett og kneblingen av stemmene som ønsker seg en annen finansieringsordning.

–  Så mange mindre idretter lider under dagens ordning, og for å ikke snakke om fantastiske idrettsutøvere som gir alt for idretten sin og risikerer å sitte igjen med null, sier en engasjert Brækhus til Pengespill.no.

Verdens beste kvinnelige bokser gjennom tidene mener det er en stor jobb som må gjøres for å takle rasisme, mobbing og ulikhet i kjønn i norsk idrett. Og hun er klart på at utenlandske spillselskap kan spille en nøkkelrolle i å finansiere nisjeidretter – og dermed gi barn og ungdom større valgfrihet til å bedrive den idretten de virkelig ønsker.

– Vi ser at tiltak blir gjort først når idretten omtrent har kniven på strupen. Kommisjoner opprettes og kampanjer startes, men det må ligge riktig kapital bak. Her er ikke monopolordningen bra, mener Brækhus. 

– Ikke bærekraftig over tid

I Norge har Norsk Tipping og Norsk Rikstoto monopol på å tilby pengespill. Overskuddet i virksomhetene sendes tilbake til idrett, kultur og frivillighet. Selv er Brækhus sponset av den internasjonale spillaktøren Betsson, og 39-åringen har tidligere uttalt at det ikke er noen forskjell på hva de utenlandske spillselskapene og Norsk Tipping driver med. 

– Utenlandske spillselskap bør kunne bidra til idretten på lik linje som Norsk Tipping. Monopol har sjelden vært en bra ting, og er ikke bærekraftig over lengre tid.  

Hva tenker du om at dagens regime har så mye makt over hvilke personer og idretter som får støtte, og tror du spillselskapene vil kunne være en ventil for andre personer i fremtiden som ikke føler at de passer inn i det norske systemet?   

– Verden forandrer seg, men vi ligger allerede langt bak når det gjelder likestilling i kjønn og bredde i idretten. Vi skyter bare oss selv i foten ved å trampe videre på samme sti, understreker Cecilia Brækhus. 

En tapssituasjon

Råsterke Cecilia «The First Lady» har i mange år vært boksesportens ubestridte dronning. Foto: Getty Images

Proffbokseren har opplevd at krefter innenfor idrettsbevegelsen har beskrevet henne som dårlig forbilde på grunn av sporten hun bedriver. Dette mener Brækhus har vært med på å bidra til å gjøre det utfordrende å finne sponsorer.  

– Det er urimelig og ugreit. Jeg kan bare snakke for meg selv, men å finne samarbeidspartnere for meg, har vært ekstremt vanskelig i perioder. Du må være fryktløs for å sponse Cecilia Brækhus. Jeg er blitt beskrevet som et dårlig forbilde fordi jeg driver med boksing, og det av sterke institusjoner som for eksempel Norges Idrettsforbund. Det igjen gjør at sponsorer er mer varsomme ovenfor meg, mens på den andre siden sier også de samme institusjonene at firmaer som Betsson ikke kan sponse meg, sier boksestjernen til Pengespill.no. 

– Uansett hva jeg gjør, er jeg i en tapssituasjon. Hva er et godt forbilde? Og hvem avgjør hvem som er et godt forbilde? undrer 39-åringen.  

Cecilia Brækhus har i dag en sponsoravtale med spillselskapet Betsson.

Redaksjonen